ISSN: 1300-0330 Dil: Türkçe, İngilizce
|
|
|
Hyalüronik Asit
Dr. Figen TIRNAKSIZ,a Dr. Yeşim KAYMAKb
aFarmasötik Teknoloji ABD, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, bGazi Üniversitesi Mediko Sosyal Sağlık Merkezi, Teknikokullar, ANKARA Hyalüronik asit, özellikle bağ dokusunun ekstrasellüler matriksinde bulunan, yüksek molekül ağırlıklı, negatif yüklü lineer bir polisakkarittir. Kimyasal olarak, glikozaminoglikan adı verilen, bağ dokusu proteinleri grubunun en basit ve sülfat içermeyen tek üyesidir. Gözün vitröz sıvısında, hyalin kıkırdakta, eklem sıvısında, dermis ve epidermisde yer almaktadır. Diğer doğal ve sentetik polimerlere göre çok daha fazla su tutma kapasitesine sahiptir. Hyalüronik asit, dokuların hidrasyonu ve nemlenmesinde, dokulardan madde geçişinde, hücrelerin hareketinde ve farklılaşmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle ortopedi, romatoloji, oftalmoloji, dermatoloji ve kozmetolojide kullanılmaktadır. Hyalüronik asit ya hayvansal kaynaklardan ya da bakteriden fermentasyon ve doğrudan izolasyon yöntemleriyle elde edilmektedir.
Hyalüronik asit derinin hem dermis hem de epidermis tabakasında bulunmaktadır. Hyaluronik asitin yara iyileşmesinde olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Hyaluronik asit kozmetik amaçla yaşlanmaya bağlı kırışıklıkları azaltmak için dolgu maddesi olarak ve nemlendirici etkisi nedeniyle cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.Anahtar Kelimeler: Hyalüronik asit, dermatoloji, kozmetik ürünlerTurkiye Klinikleri J Dermatol 2008, 18:9-16
|
|
|
|
|